Bir Daha Asla – Yavruvatan’da Türk (Soy)Kırımı -3-

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın  50. Yıldönümü nedeniyle Nomos Yayınevi’nden yayınlanan BİR DAHA ASLA – YAVRUVATAN’DA TÜRK (SOY)KIRIMI kitabımıza KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Mücahit Prof. Dr. Ata Atun bir önsöz yazdı. Sayın ATA..

Bir Daha Asla – Yavruvatan’da Türk (Soy)Kırımı -3-
Yayınlanma: Güncelleme: 247 okuma

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın  50. Yıldönümü nedeniyle Nomos Yayınevi’nden yayınlanan BİR DAHA ASLA – YAVRUVATAN’DA TÜRK (SOY)KIRIMI kitabımıza KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Mücahit Prof. Dr. Ata Atun bir önsöz yazdı.

Sayın ATA ATUN’UN Önsözü:

Çok başarılı bir araştırmacı yazar olan Abdullah Gürgün, anı, anlatı, günlük, seyahatname, araştırma – inceleme, edebiyat kategorilerinde eserler vermiş ve hâlen de yazan çok değerli bir yazarımızdır.

Aziz Nesin ve İsveç Serüveni, Karikatürlerle Abdülhamid, İsveçlilerin Türk Kökenleri Üzerine, Sven Lagerbring-İsveççenin Türkçeyle Benzerlikleri, İsveçlilerin Türk Ataları kitaplarında farklı bir üslûp, anlatı ve içerik bulunur.

Bir Daha Asla – Yavruvatan’da Türk (Soy)kırımı, isimli bu kitabında Yavruvatan Kıbrıs’ın tarihi, Kıbrıs Türklerinin, Rumlarının, Kıbrıs nüfusunun kökeni, kültürel özellikleri tarih, arkeoloji ve genetik bilimin katkısıyla gözler önüne serilmiştir.

BİR DAHA ASLA

Bu kitabın en önemli tarafı bir bütün olarak Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Adası’ndaki varlıklarının, çektikleri acıların ve Kıbrıs Barış Harekâtı’yla özgürlüğe kavuşmalarının ele alınmış olmasıdır.

Kitap yazılırken Türk kaynaklarından çok, yabancı kaynaklara, Kıbrıs’ta yaşamış yabancı araştırmacıların anı ve anlatılarına yer verilmiştir.

Kitapta, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kıbrıs adasında yaşananlar ve Kıbrıslı Türklere uygulanan soykırım, detaylı ve belgelere dayalı bir şekilde anlatılıyor.

İsveçli arkeolog-yazar Marie – Louise Winbladh’ın bulguları ve yaşadıklarının da yer aldığı bu kitap, Kıbrıslı Rumların nasıl uydurulmuş gerçek “Factoid” yarattığını tartışmasız bir şekilde ortaya koyuyor. Marie – Louise Winbladh’ın özellikle, Kıbrıs’ın yerlilerinin Anadolu’dan, Suriye ve Filistin’den geldiklerini ve Kıbrıslı Rumların Yunan kökenli olmadıklarını ispatlaması nedeniyle Helen dünyasında kara listeye alınmış olması da çok ilgi çekici ve herkesin bilmesi gereken bir gerçek.

Kıbrıs adasının sembolü olan Afrodit’in Trodos eteklerinde yer alan Baf kasabası yakınlarındaki sahilde, denizin kayaya çarpıp köpürdüğü yerde doğmadığı ve Kıbrıs’a mülteci olarak geldiği; gerçekte Anadolu’daki Muğla – Aydın illeri arasında yer alan Beşparmak Dağları (Latmos) eteklerindeki Bafa’da yaşamış olan Tanrıça Selene olduğu, kökeninde de Anadolulu Ana Tanrıça Dida/Dinda’nın bulunduğu kitapta yer alan bir başka çarpıcı iddia ve gerçek.

Adnın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi sonrasında Osmanlı egemenliğini sağlamak için gerekli olan nüfusu oluşturmak amacıyla 1572 yılında bir ferman yayınlanmasına, özellikle başta Karaman olmak üzere birçok bölgeden, her on haneden bir hanenin adaya gönüllü ya da zorunlu yerleştirilmesi ile adada Türk nüfusunun oluşumuna ve Kıbrıslı Türklerin kökenlerine kitapta detaylı bir şekilde yer verilmiş.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılı

Finlandiya doğumlu, ana dili Tatar Türkçesi yanında Türkiye Türkçesi, Fince, İsveççe ve İngilizce konuşan, İsveç’te hukuk okumuş, Stockholm’deki Polis Yüksek Okulu’nda hukuk öğretmenliği yapan Türker Soukkan ile ilgili bölüm, Kıbrıs’la ilgili tam bir canlı tarih.

Türker Soukkan’a ait bölümde yer alan “Benden katiyen bir kahraman yaratma. Hiç istemem. Baştan söylemek isterim. Kahramanlar başkaları, mesela Kıbrıs Türk mücahitleri” sözünün ne kadar doğru olduğunu ileriki sayfalarda yer alan anılarda görmek beni çok etkiledi ve onurlandırdı.

21 Temmuz 1989’da Bülent Ecevit ile Ankara’da Oran’daki evinde Kıbrıs Harekâtının 15. yıldönümü nedeniyle yapılan söyleşi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Kıbrıs Barış Harekâtı’nda en üst sorumlu ve yetkili olan Başbakanı Bülent Ecevit’in düşüncelerinin günümüzde de büyük önem taşımakta olduğu, Ecevit’in büyüklüğünün ve politik dehasının daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyor.

Bir Daha Asla-Yavruvatan’da Türk (Soy)Kırımı-2-

20 Temmuz 1974’te Mutlu Barış Harekâtından önce ve sonra Kıbrıs adasında yaşananları anlatan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu üç subayın anlattıkları ise çok çarpıcı.

Ve son bölümde yer alan rahmetli kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ın kaleminden Barış Harekâtı’nın öncesindeki beş günde yaşananlar bilinmesi gereken gerçekler.

Araştırmacı yazar Abdullah Gürgün’ü böylesi kapsamlı, gerçek anılara ve belgelere dayalı Kıbrıs ve Kıbrıslı Türklerle ilgili bir kitap yayınladığı için kalben kutlarım.

Prof. Dr. Ata ATUN Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı
KKTC 3. Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı

21 Temmuz Pazar günü akşamı saat  20.30’da Ulusal Kanal’da Şule Perinçek ile Bir Daha Asla kitabını ve yabancıların gözüyle Kıbrıs konusunu ele alacağız.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50 yılı kutlu olsun.

ABDULLAH GÜRGÜN

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.