Toplumsal Tarih’in Temmuz sayısı çıktı

Toplumsal Tarih, ellinci yıldönümü nedeniyle bu sayısını Kıbrıs Barış Harekâtı’na ayırdı. Türkiye siyasi ve toplumsal tarihinin temel kırılmalarından birisini teşkil eden harekâtı farklı veçheleriyle mercek altına alan yedi makaleden müteşekkil..

Toplumsal Tarih’in Temmuz sayısı çıktı
Yayınlanma: Güncelleme: 169 okuma

Toplumsal Tarih, ellinci yıldönümü nedeniyle bu sayısını Kıbrıs Barış Harekâtı’na ayırdı. Türkiye siyasi ve toplumsal tarihinin temel kırılmalarından birisini teşkil eden harekâtı farklı veçheleriyle mercek altına alan yedi makaleden müteşekkil bu özel dosyamın editörlüğünü Serhat Güvenç üstlendi.

Dosyadaki ilk yazıda Altuğ Günal, Türkiye’de Kıbrıs gazileriyle yapılan sözlü tarih çalışmalarını ele alıp literatüre dair tespitlerde bulunuyor.

Dosyanın ikinci makalesinde savaş tarihi araştırmacısı ve muharebe alanları gezgini Ozan Yalçın harekât coğrafyasından günümüze kalanlara odaklanıp savaşın geçtiği mekânları kilit çatışmalar bağlamında ele alıyor.

Dosyanın üçüncü yazısında Afife Yıldız, 50. Piyade Alayı’nın ve askerlerinin bilinmeyen öyküsünü alayın er ve subaylarıyla yaptığı sözlü tarih çalışmasına dayanarak anlatıyor.

Dosyanın dördüncü makalesini kaleme alan Özhan Bakkalbaşıoğlu, Türk uçaklarının taarruzu neticesinde 21 Temmuz 1974 günü batan TCG Kocatepe muhribinden sağ kurtulmuş Savaş Harekât Merkezi Subayıdır. Yazısında TCG Kocatepe’nin Türk uçakları tarafından batırılmasının tartışmalı yönlerini sorgulayıp olaya dair suskunluğu kırmayı hedefliyor.

Dosyanın beşinci yazısında havacılık araştırmacısı Levent Başara, 20 Temmuz 1974 günü uçaksavar ateşiyle uçağı düşürülen Pilot Üsteğmen İlker Karter’in ne zaman ve nerede şehit edildiğine dair farklı tanıklıkları ele alıyor.

Dosyanın altıncı yazısında Funda Karadeniz, Kıbrıs Barış Harekâtı öncesinde ve harekâtın iki evresi arasındaki Cenevre görüşmeleri sırasında etkili bir performans sergileyen dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’e ve yürüttüğü diplomasiye odaklanıyor.

Son olarak Cihan Dizdaroğlu, üstünden yarım yüzyıl geçmiş bir savaşın ardından adanın iki tarafında gençlerin Kıbrıs Barış Harekâtı’na ilişkin algı ve düşüncelerini karşılaştırıyor.

Dosya dışı yazıların ilkinde Oğuz Kalafat, Mütareke Döneminde Fransızlar tarafından hazırlanan Osmanlı Eğitim Atlası adlı belgeyi inceleyerek Fransızların dönemin Türk eğitim ve kültür hayatına bakışını analiz ediyor.

Salih Özbaran, genç yaşta kaybettiğimiz tarihçi Özlem Kumrular anısına yazarın Kösem Sultan: İktidar, Hırs, Entrika adlı kitabını yorumluyor.

 Tarih Vakfı’nın etkinliklerinden haberdar olmak için Tarih Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir ve internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Tarih Dostu olup düzenli bağış yaparak vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostları, Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıkan kitaplarda %50 indirim hakkı kazanıyor. Tarih Dostu Olmak İçin: https://fonzip.com/tarihvakfi/tarih-dostu

www.tarihvakfi.org.tr 

12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.