Günün Masalı: 8 Kasım; Zeytinin Zaferi

Atina kenti, komşumuz olan Yunanistan‘ın başkentidir. Cumhuriyet ile yönetilen Yunanistan Avrupa‘nın güneydoğusunda. Balkan Yarımadası’nın ucunda yer alır. Yunanistan, sınırları içindeki adalarıyla hem Ege‘de hem Doğu Akdeniz‘de kıyısı olan bir ülke..

Günün Masalı: 8 Kasım; Zeytinin Zaferi
Yayınlanma: Güncelleme: 79 okuma

Atina kenti, komşumuz olan Yunanistan‘ın başkentidir. Cumhuriyet ile yönetilen Yunanistan Avrupa‘nın güneydoğusunda. Balkan Yarımadası’nın ucunda yer alır. Yunanistan, sınırları içindeki adalarıyla hem Ege‘de hem Doğu Akdeniz‘de kıyısı olan bir ülke olarak da adlandırılabilir. 

Yunanistan dağlık bir ülkedir. Atina da dağlık bir bölgede yer alır. Pire adlı limanı ile önemli bir liman şehridir. Atina‘nın hemen hemen ortasındaki tarihi kalıntı Akropol, şehirden 152 metre yükseklikte bir tepenin üstündedir. Bu yapının İsa‘nın doğumundan üç bin yıl önce yapıldığı sanılmaktadır. Eskiçağ’da bilinen en büyük imparatorluğu kuran Yunanistan‘ın görkemili günlerinin tanığı olan Akropol, ülkeye gelen bütün turistler için ilk gezilecek yerdir. Akropol akropolis biçiminde de adlandırılır. Anlamı, eski Yunan sitelerinin içkale olarak kullanılan en yüksek bölgesidir. Bu bölge içine saraylar ve tapınakları da alır, 

Çok uzun süre Osmanlı İmparatorluğu‘nun yönetiminde kalan Yunanistan‘da Türk eserlerine rastlamanız olağandır. Zeytinyağlı yemekler yaygın olmakla birlikte kimi ünlü yemekler de Türkçe yemek adlarına benzerliğinden, adlarından tanıyabilirsiniz: Caciki, köftetes, dolmades, mussaka, baklavas, kadaifi…. Zaman geçirmek ve Yunan folklorunu tanımak için ‘Gölge Tiyatrosu‘na gittiğinizdeyse seyredeceğiniz oyunda Karagiozis’in serüvenleri yer alacaktır. 

Yunanistan‘ın Eski Çağ‘daki inanışında her duygu ve yeteneği bir Tanrı yönetiyordu. İnsan biçiminde düşünülen bu Tanrılar, birbirleriyle aile ilişkileri içindeydiler. İnsanlar gibi birbirlerini seviyor, birbirlerini kıskanıyor ya da kavga ediyorlardı. Hepsi birden Olimpos Dağı‘nda yaşıyorlardı. Bu Tanrılar daha sonra adları değişerek Romalılarca da kabul edildiler. Bu Tanrılarla ilgili öykülerin bütününe mitoloji denir. 

Mitolojiye göre. Tanrıların babası ve yöneticisi Zeus‘tur. Onun karısı Hera‘dır ve ailenin kutsallığı, tanrıçasıdır. Ama Zeus‘un başka tanrıçalardan hatta ölümlü kadınlardan da çocuklar vardır. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit denizin köpüklerinden doğmuştur. Apollo güzel sanatlar tanrısıdır. Denizleri yöneten tanrı Poseidon‘dur. Ares savaş tanrısıdır. Düşünce, sanat, bilim ve el sanatları tanrıçası Atena, doğumuyla da davranışlarıyla da öteki tanrı ve tanrıçalara benzemez. Zeus‘un kafatasından doğmuştur. Doğduğunda tepeden tırnağa silahlı olduğu söylenir. Heykellerinde savaş giysileri içinde, mızrağına dayanmış biçimde düşünürken gösterilir. Bu tanrıça Atina şehrinin de tanrıçasıdır. Adını bu şehre verişinin öyküsü şöyle anlatılır Atina şehri ilk kurulduğunda Tanrılar onu öyle beğenmişler ki, şehirde kendi adlarına tapınaklar yapılmasını ve şehre kendi adlarını verilmesini istemişler. Özellikle Atena ve Poseidon bu konuda istekliymişler. Şehir halkı, Tanrılar arasında bir yarışma düzenlemiş. Demişler ki: “Şehre en yararlı armağanı hanginiz verirseniz, şehir onun adını taşıyacak.” Bu öneriyi Poseidon ve Atena kabul etmiş. Poseidon elindeki üç dişli mızrağı denize vurarak ilk atı yaratmış. Bugün de güzel atların kimileri “deniz aygırı” diye anılır. Atena ise elindeki mızrağı bir kayaya vurarak zeytin ağacını yaratmış. Meyvesi yenilen, yağ üretilen, çekirdeğinin yağı sabun yapılan ve aydınlatmada kullanılan, uzun yaşayan bu ağaç şehir halkınca attan daha yararlı ve önemli olarak görülmüş. Şehre Atena‘nın adından Atina denilmiş. Şehrin uğurlu hayvanı ya da maskotu, düşünce simgesi olan baykuştur. Baykuş tanrıça Atena‘nın kuşudur. 

Günümüzde Atina‘da en çok satan turistik eşyalar, krem parfümleri, baykuş heykelcikleri ve akropol kabartmaları ile zeytinyağı ve zeytinyağından yapılmış sabundur. Ve Atina‘da zeytin ile birlikte Atena anımsanır.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.