WWF’in dünya kentlerini iklim açısından güvenli bir gelecek için öncülük etmeye davet ettiği uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın (One Planet City Challenge – OPCC) Türkiye etabı ödül töreni gerçekleşti. Kadıköy..
WWF’in dünya kentlerini iklim açısından güvenli bir gelecek için öncülük etmeye davet ettiği uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın (One Planet City Challenge – OPCC) Türkiye etabı ödül töreni gerçekleşti.
WWF tarafından 2011 yılından bu yana düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması (One Planet City Challenge – OPCC), iklim kriziyle mücadelede etkili, iddialı ve yenilikçi çözümler geliştiren kentleri öne çıkarıyor. İki yılda bir düzenlenen yarışmanın 2023-2024 döneminde 13’ü Türkiye’den olmak üzere 50 ülkeden, 350’den fazla yerel yönetim, küresel iklim öncüsü olmak için yarıştı. Türkiye’nin “iklim öncüsü” olmak üzere Antalya, İstanbul ve Kadıköy’ün finale kaldığı yarışmanın ulusal şampiyonu İstanbul oldu.
Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın ödül töreni Kadıköy Çevre Festivali kapsamında Özgürlük Parkı’nda gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediye’sine Ulusal Kazanan Ödülünü, Kadıköy Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne de ulusal finalist sertifikalarını takdim eden WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem “WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) dünya kentlerini iklim açısından güvenli bir gelecek için öncülük etmeye davet ettiği, 2 yılda bir düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’na ülkemizden de gün geçtikçe daha çok belediyemizin ilgi göstermesi umut verici. İddialı ve yenilikçi çözümler geliştiren kentleri öne çıkaran yarışmada 2023-2024 döneminde başvuru yapan 13 belediyemiz arasından finale kalan Kadıköy Belediyesi ve Antalya Büyükşehir belediyesi ile Ulusal Kazanan olan İstanbul Büyükşehir Belediyesini tebrik ediyor, çalışmalarının tüm belediyelerimize örnek olmasını temenni ediyoruz” dedi.
Etkinlik kapsamında ayrıca yarışmanın ulusal finalistleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi ile yarışmanın bir önceki dönem ulusal kazananı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden temsilcilerin katılımı ve WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu’nun sunumuyla “İklim Dostu Kentler” başlıklı bir panel düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Danışmanı Lokman Atasoy, Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Aynur Şule Sümer ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Kılıç’ın konuşmacı olduğu panelde iklim krizi ile mücadelede belediyeler tarafından atılabilecek adımlar masaya yatırıldı.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) İklim Ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Sabuncu şu görüşlere yer verdi: “Dünya nüfusunun %56’sını Türkiye’de ise %77’sini ağırlayan, küresel ölçekte enerjinin %75’inin tüketildiği şehirler iklim krizine karşı hassas bir konuma sahipken aynı zamanda çözüm noktaları olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı ulaşımdan, yeşil binalara, mekansal planlamadan iklim riski yönetimine pek çok alanda atılan adımlarla şehirlerimizi iklim dostu yapabiliriz. Tek Dünya Kentleri Yarışması, bu alanda öncü adımlar atan kentleri öne çıkarmayı amaçlıyor.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, “Şehirler, iklim krizinin hem faili hem mağduru. Bu sebeple şehirleri bekleyen iklim tehditlerine karşı bütüncül ve sürdürülebilir çözümler üretilmeli. Tam bu noktada da ise Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın ulusal şampiyonu olarak çalışmalarımızla diğer şehirlere ilham olmayı umuyor, bu festivalde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Şule Sümer ise şu görüşleri vurguladı: “Her geçen yıl iklim şartlarının sertleşmesi nedeniyle daha çok kuraklık ile karşılaşma riskimiz giderek artmaya devam ediyor. Bu nedenle Kadıköy Belediyesi olarak içilebilir nitelikteki temiz su kaynaklarımızın korunmasını çok önemsiyoruz. Kadıköy’de artık yağmur suyu toplama sistemlerimizle içme suyumuzu koruyor, sokak temizliğinin yüzde 50 sini yağmur suyu geri kazanım sistemlerimiz ile sağlıyoruz. Ayrıca belediye meclisimizden aldığımız bir kararla yeni inşa edilen 400 m2’nin üzerinde parsellerdeki binalarda yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulmasını ve toplanan suyun sifonlara geri basılmasını zorunlu hale getirdik. Böylelikle temiz suyumuzu koruyor, barajlarımızdaki suyun daha uzun sürede tüketilmesini sağlıyoruz.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak, sürdürülebilirlik ve çevre dostu projeler konusundaki kararlılığımızı vurgulamaktan gurur duyuyoruz. Gelecekte de doğayı koruma, yeşil alanları artırma ve iklim dostu bir kent olma hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” görüşlerine yer verdi.
Bir önceki dönemin ulusal şampiyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz enerji Şube Müdürü Ahmet Toker de panelde: “Hayatın ve kültürün oluşumunda 2 önemli başlık coğrafya ve iklim olarak karşımızda duruyor. Bizler modern denilen kentlerde bu iki gerçeğe sırtını dönerek suni gerçeklik ve aldatıcı bir konfor yarattık. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu duruma panzehir olarak doğa ile uyumlu yaşam stratejisini ortaya koyuyor. İklim Nötr yolunda geleceğin kentlerine örnek olacak bir misyonla hareket ediyoruz” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.