2024’ün En Başarılı Çocuk – Gençlik Oyunu: Dolap

Biraderler Yapım’ın, çocuk ve gençlerin gelişimlerini tiyatro merkezli sanat programları ile desteklemek üzere bir sosyal girişim olarak kurulan Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST)  tarafından sahnelenen DOLAP, 49. İsmet Küntay Tiyatro..

2024’ün En Başarılı Çocuk – Gençlik Oyunu: Dolap
Yayınlanma: Güncelleme: 140 okuma

Biraderler Yapım’ın, çocuk ve gençlerin gelişimlerini tiyatro merkezli sanat programları ile desteklemek üzere bir sosyal girişim olarak kurulan Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST)  tarafından sahnelenen DOLAP, 49. İsmet Küntay Tiyatro Ödüllerinde Yılın En Başarılı Çocuk – Gençlik Oyunu” ödülüne layık görüldü.

Geçtiğimiz akşam Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) Büyük Salonda gerçekleşen törenle ödülünü alan DOLAP, kimlik arayışına düşen gençlerin, zamansız ve kimliksiz bir dünyada tasarlanmış hijyenik, yapay bir ortamdan kurtulma ve gerçeği bulma çabasını anlatıyor. Dünyanın çocuk ve gençlerin ağzından duymaya alışkın olmadığı, korkuyla ve bastırılmışlıkla sadece akıllarından geçirebildikleri “Ben kimim, kim olmak üzereyim, kim olmak istiyorum?” sorularını sahneden seyirciye ve en önemlisi çocuk ve genç izleyiciye haykırıyorlar.

DOLAP SADECE BİR OYUN DEĞİL GENÇLERİN YARATICILIKLARINI İFADE EDEBİLDİKLERİ BİR DÜNYA

Ödül töreninde konuşan Biraderler Yapım Kurucu Ortağı İdil Türkmenoğlu, “Dolap, Biraderler Yapım’ın yedinci yılında 11. prodüksiyonu. Ortağım Arda Aydın ile yeni nesil sahne sanatları işleri yapacağız, farklı olacağız diye yola çıkmıştık. Bu oyunun ergenlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, fikir ifade ve seçme özgürlüğü gibi konuları çocuklar ve gençler üzerinden aktarmasını önemli buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Oyunun yönetmeni Yonca İnal ise şöyle konuştu: “Sahnede çocuklar ve gençlerle çalışmak hem en büyük eğlence hem de en büyük sorumluluk! DOLAP, sadece bir oyun değil aynı zamanda onların hayallerini, sorularını ve yaratıcılıklarını özgürce ifade edebildikleri bir dünya. Düşünsenize, ‘Ben kimim, kim olmak istiyorum?’ diye sormaktan çekinmeyen bir nesil…

Dolap02

İşte o cesur sorular bu sahneden yankılanıyor. Bu projeyi hayata geçirirken çocukların ve gençlerin sınır tanımayan hayal gücü en büyük ilham kaynağımız oldu. Onlarla çalışmak, her gün yeni bir şey öğrenmek demek. Sahne arkasında kurulan dostluklar, alın teriyle yaratılan o büyülü anlar ve sahnede parlayan o ışık… İşte bunlar bizi biz yapan şeyler. Bu ödül, sadece bize değil geleceğin sanatçılarına da armağan olsun. Çocukların sanatla büyümesi, sadece onların değil hepimizin dünyasını daha renkli ve yaratıcı kılacak. Bu yolculukta bize inanan, destek veren herkese kocaman bir teşekkür. Ama en büyük alkışı kim hak ediyor? Tabii ki sahnede büyüyen o muhteşem gençler. Hep birlikte daha fazla hayal kuralım, daha çok sahne kuralım.”

DİSTOPİK BİR GELECEK

DOLAP farklı bir distopik gelecek kurgusunda geçen güçlü bir hikaye anlatıyor. Oyun, hızla dijitalleşen ve bireysel değerlerin kaybolduğu bir dünyada, gençlerin yaratıcılık ve özgünlük mücadelesini gözler önüne seriyor. Dijitalleşmenin hakim olduğu bu evrende, bireylerin toplumsal rollerini sorgulamalarına olanak tanıyan müzikal, dev prodüksiyonların sahnelendiği Broadway ve Westend oyunları ayarında hatta bazı anlarında onların bile erişemeyecekleri büyüklükte bir sahne şovu vadediyor. Müzikleri ve koreografisiyle Türk çocukları ve gençlerinin sahne sanatlarında ne denli yetkin olduğunu da gözler önüne seriyor.

25 ÇOCUK VE GENÇ ROL ALIYOR

Gençlerin bakış açılarını genişletmeyi, kendileriyle barışmalarını ve kendilerini ifade etmek için önlerinde fırsatlar olduğunu da göstermeyi hedefleyen DOLAP, 8-18 yaşları arasındaki 25 çocuk ve gencin performansıyla, yaşıtlarına da ilham ve güç kaynağı oluyor. Provaları İstanbul Han Spaces Levent’te 5 ay süren oyunun dekoru Nurus’un Matilda adlı mevcut hiçbir oturma düzeneğine benzemeyen tasarımda renkli ve eğlenceli koltuklarından oluştu.

Dolap03

Künye

Yazan/ Yöneten: Yonca İnal

Yapımcı: Biraderler Yapım

Müzik: Orçun Tekelioğlu & Arda Aydın

Koreografi: Ece Irmak Albayrak

Oyuncular: Arman Selami, Aslan Yiğit Bacak, Aslı Ege, Beliz Atila, Defne Alıcı, Derin Karakan, Dina Urgancılar, Duru Hoşver, Ekin Aytekin, Ela Su Bozkurt, Elif Aydoğan, Elif Engür, Emir Berk Sezek, Kaan Başar, Lal Ergül, Masal Deniz Eğilmezbaş, Melisa Kalafatoğlu, Mira Sertdemir, Mira Türkmenoğlu, Mısra Vera Bacak, Nehir Aydoğan, Nehir İbrahimoğlu, Yusuf Selim Ünal.

Psikolojik Danışman: Uzm. Dr Süleyman Hecebil (Psikoloji Dünyası)

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.