Tiyatro izleyici tiyatro salonlarına geri döndü!

Türkiye’de kültür, sanat ve spor etkinliklerine ilgi artmaya devam ederken, online biletleme platformları bu süreçte kritik bir rol ediniyor. KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında yer alan yerli bilet satış..

Tiyatro izleyici tiyatro salonlarına geri döndü!
Yayınlanma: Güncelleme: 69 okuma

Türkiyede kültür, sanat ve spor etkinliklerine ilgi artmaya devam ederken, online biletleme platformları bu süreçte kritik bir rol ediniyor. KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında yer alan yerli bilet satış platformu ise etkinlik sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Kullanıcıların deneyimlerini paylaşabileceği bir ekosistem oluşturduklarını belirtirken

geleceğe dair de hedeflerini paylaştı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 Yılı İdari Performans Programı’na göre kültür, sanat ve spor etkinliklerine katılım geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşırken, bu rakamların 2026 sonuna kadar daha da yükselmesi bekleniyor. Açıklanan verilere göre dijitalleşmenin etkisiyle kültür ve sanat etkinliklerinde online platformlarda erişilebilen performansların sayısı 2022den bu yana yüzde binin üzerinde artarak neredeyse 2 milyona dayandı. 

KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında yer alan bilet satış platformu FestBlaze Kurucusu Onur Akpınar ise etkinlik sektöründeki gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi: Kültür, sanat ve spor etkinlikleri, her geçen yıl daha fazla katılımcıyla buluşuyor. Dijitalleşmenin etkisiyle artık insanlar biletlerini anında satın alabiliyor ve etkinliklere daha kolay ulaşabiliyor. Bu süreç, etkinlik sektörünün geleceği açısından büyük bir potansiyel taşıyor.”

SEYİRCİLER, TİYATRO SALONLARINI DOLDURUYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın raporuna göre Türkiyede sahne sanatlarına olan ilgi her geçen yıl yükseliyor. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen konser, gösteri ve tiyatro etkinliklerine katılımın 2024te %10un üzerinde bir ivme kaydettiği izleniyor. İstatistiklerden yola çıkarak niş alanlardaki grafiğe bakıldığında ise 2023-2024 sezonunda 27 bin 399 tiyatroda seyirci sayısının %15 artış göstererek 6,28 milyona ulaştığı görülüyor. 219 tiyatro sahnesiyle İstanbul Türkiyenin en fazla tiyatro salonuna sahip şehri olurken, onu Ankara 68, İzmir ise 65 sahneyle takip ediyor. 

Onur Akpınar, tiyatroya olan ilginin artmasının kültürel etkileşim açısından önemli olduğunu belirterek, Tiyatro gösterilerine talebin artması, kültürel faaliyetlerin ne kadar değer kazandığını gösteriyor. Dijital biletleme sayesinde seyirciler artık bu performanslara daha hızlı erişerek tiyatro salonlarını dolduruyor” dedi.

KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİNDE BÜYÜK DÖNÜŞÜM YAŞANACAK”

Türkiyede kültür, sanat ve turizm sektörlerin önümüzdeki yıllarda da hızlı bir büyüme göstermesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’na göre, kültürel etkinliklere katılımın her yıl artırılmasıyla turizm gelirlerinin 100 milyar dolara ulaşması ve Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 35 farklı şehirde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Dijital platformların ise bu gelişmelerde kritik bir rol edineceği öngörülüyor.

FestBlaze Kurucusu Onur Akpınar sektörün geleceğine ilişkin,“Önümüzdeki yıllarda kültür, sanat ve turizm sektörlerinde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Dijitalleşme, etkinliklere katılımı artırırken, hibrit etkinlik modelleri sayesinde kültürel içeriklerin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacak. FestBlaze olarak biz de, kullanıcılarımızın bu dönüşümden en iyi şekilde faydalanması için inovatif çözümler geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

KULLANICILARIN DENEYİMLERİNİ PAYLAŞABİLECEĞİ BİR EKOSİSTEM OLUŞTURDUK”

Biletleme sürecini yalnızca bir satın alma işlemi olmaktan çıkararak, kullanıcı etkileşimini merkeze alan bir deneyime dönüştürdüklerine dikkat çeken FestBlaze Kurucusu Onur Akpınar, açıklamalarını şöyle sonlandırdı: Konserlerden spor müsabakalarına, festivallerden tiyatro gösterilerine kadar geniş bir etkinlik yelpazesinde hizmet sunuyoruz. Sosyal medya entegrasyonu ve dijital yeniliklerle katılımcılara daha interaktif bir ortam sağlamayı hedefliyoruz. Kullanıcılarımızın etkinliklere sadece katılımcı olarak değil, aktif bir parçası olarak dahil olmalarını istiyoruz. Tam da bunun için bilet almanın ötesinde, deneyimlerini paylaşabilecekleri, diğer katılımcılarla etkileşime geçebilecekleri bir ekosistem oluşturduk.”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.