Sisifos’un Mutlu Sonu sergisi Gama Art Gallery’de

11–18 yaş arası öğrencilerin çalışmalarından oluşan “Sisifos’un Mutlu Sonu” sergisi, 25 Mayıs Pazar günü Gama Art Gallery’de ziyarete açıldı. Küratörlüğünü Gökçe Okay’ın üstlendiği sergi, 20 Haziran’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık..

Sisifos’un Mutlu Sonu sergisi Gama Art Gallery’de
Yayınlanma: Güncelleme: 413 okuma

11–18 yaş arası öğrencilerin çalışmalarından oluşan “Sisifos’un Mutlu Sonu” sergisi, 25 Mayıs Pazar günü Gama Art Gallery’de ziyarete açıldı. Küratörlüğünü Gökçe Okay’ın üstlendiği sergi, 20 Haziran’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Yunan mitolojisindeki Sisifos anlatısından ilham alan sergi, sonucu değil süreci merkeze alıyor. Genç sanatçıların katılımıyla yaklaşık yedi ay süren kolektif üretim sürecinin ardından hazırlanan sergi, izleyiciyi yaratımın sürekli dönüşen doğasıyla yüzleştiriyor.

Sisifosun_Mutlu_Sonu_3

Sergide yer alan Lara Sönmez (18), Lorin Laçin (18), Yeliz Işın (16), Pia Ceylin Kezli (12), Zeynep Nil Yurdaer (11) ve Devrim Arın Salık (11), sanatsal üretim sürecini bir oyun alanı olarak kurguluyor. Aynı işin defalarca yapılması, bozularak yeniden inşa edilmesi ve sürecin bilinçli olarak uzatılması gibi yöntemlerle sanatçılar, yaratımı bir performansa dönüştürüyor.

Sisifosun_Mutlu_Sonu_2

Küratör Gökçe Okay, çalışmayı “Sisifosvari” olarak tanımlarken, bu tekrarların bir lanet değil, ‘heyecanlı bir yeniden başlama’ biçiminde ele alındığını belirtiyor. Okay, “İlk düşüncenin değişime uğraması, bazen konunun kaybolması ya da uzaklaşılması, söylenemeyenlerin plastik sanat diliyle ortaya çıkması, sürrealist edebiyatın bilinçaltına yakın oyunlarını çağrıştırıyor” diyor.

Sisifosun_Mutlu_Sonu_1

“Sisifos’un Mutlu Sonu”, izleyiciyi sanatın sadece sonucuyla değil, yaratım süreciyle de ilişki kurmaya davet ediyor. Sergi, genç sanatçıların deneysel ve cesur yaklaşımıyla sanatın sonsuz olasılıklarını gözler önüne seriyor.

Sergi, 20 Haziran’a kadar Beyoğlu’ndaki Gama Art Gallery’de görülebilecek.

SİSİFOS KİMDİR?

Yunan mitolojisinde Sisifos, kurnazlığı ve tanrıları kandırmasıyla bilinen bir kraldır. Bu nedenle tanrılar tarafından sonsuz bir cezaya çarptırılmıştır: Devasa bir kayayı tepeye kadar itmek, ancak her seferinde kayanın tekrar aşağı yuvarlanışını izlemek.

Sisifosun_Mutlu_Sonu_afis

Bu mit, zamanla sonsuz ve tekrarlayan çabanın sembolü haline gelmiştir. Ancak günümüzde Sisifos, aynı zamanda insan ruhunun azmini ve umutsuz görünen durumlarda bile devam etme kararlılığını temsil eder. Filozof Albert Camus, Sisifos’u trajik bir figür olarak değil, mücadelenin kendisinde anlam bulan biri olarak yorumlar. Bu hikâye bize, tekrarın içinde bile yaratıcılık, direniş ve umut bulunabileceğini hatırlatır.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.